Ce m-au învățat dușmanii mai mult decât prietenii

Am fost la Chicago si am privit in oglinda deformată – una dintre principalele atracții ale orașului – în care tu ești mic, în centru, iar zgârie – norii se înclină în jurul tău, deformați după ego-ul tău. Mirese în adidași, vizitatori din toate colțurile Americii și din întreaga lume, sau pur și simplu trecători se perindă fără să lase urme pe suprafața lucioasă a oglinzii.

Vedem ceea ce putem, în funcție de dioptriile formate de ceea ce am trăit. Furăm dacă am fost furați, mințim dacă am fost mințiți, lovim cum am fost loviți și suntem fragili în fața lumii reale dacă am fost crescuți într-o lume sau pentru o lume ideală, imaginară, în care oamenii sunt corecți și drepți și adevărul este regula.

De multe ori mi-am spus că le mulțumesc prietenilor pentru ce mi-au adus, pentru vorbele bune cu care m-au sprijinit, pentru că mi-au dăruit prietenia lor, dar am învățat și mai multe de la cei care nu au fost corecți cu mine, care m-au mințit și care au folosit cu imaginație orice le era la îndemână pentru a-mi face rău. De fapt se luptau cu demonii din mintea lor, cu paradigmele pe care ei înșiși le formaseră, iar eu nu înțelegeam De ce?!

Mult timp – ani de zile – m-am chinuit să aflu rostul răutății, cruzimii, ticăloșiei, nedreptății. Ani întregi de zile m-am gândit: Care e rostul?! De ce există toate astea și de ce ne complică și ne înnegurează existența. De ce primești mult rău de la oameni cărora nu le-ai făcut niciun rău? De ce nu numai că nu ești ajutat, dar nici măcar nu ești lăsat în pace să construiești? De ce zicala „să moară capra vecinului” s-a transformat, în zilele noastre, într-una mult mai dură: „să moară vecinul, ca să-i iau capra!”

Și apoi, am avut o revelație! Toate aceste adversități gratuite, inutile parcă, aceste toate răutăți și mizerii au un rost foarte – foarte important: Ele există ca să te învețe ceva despre tine! Cât de tare ești sau cât de slab, cât de bun poți deveni, cum și dacă poți rămâne tu însuți, om, în cele mai adverse condiții! Care să te poți privi în oglindă, știind că nu ai greșit, cel puțin nu cu bună știință, și ai făcut tot, dar tot ce putea depinde de tine ca să fie bine, să supraviețuiești printre hiene și printre toate animalele junglei fără să le faci rău, dar și fără să le fii hrană!DSC05359

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *