“Cercetătorii sunt făcuți dintr-un aluat foarte muncit”, spune Raluca van Staden, om de știință, românca aleasă în 2010, la Geneva, cea mai bună femeie inventator, pentru cercetările sale de a depista cancerul printr-o analiză de sânge.
Raluca van Staden a văzut ce înseamnă cercetarea de nivel internațional la Pretoria, unde a adus-o drumul încercat al științei. “Cum am ajuns la Pretoria era o altă lume, dacă aveai nevoie de un aparat imediat, într-o săptămână, îl aveai. Când m-am dus la Pretoria era un aparat care mă aștepta, special cumpărat pentru proiectul meu”.
Deși în Africa de Sud este un sistem matur de cercetare, Raluca van Staden s-a întors în 2005 în România, unde căile cercetării moderne erau mult mai puțin bătătorite. “Numele meu și tot ceea ce realizam era legat de Universitatea din Pretoria”, spune Raluca în cadrul emisiunii “Portret”.
Premiul de la Geneva scoate cercetătorul din conul de umbră în care se află de regulă și îl aruncă în lumina crudă a reflectoarelor. O nouă încercare. “E foarte greu să fim vizibili. În lunile care au urmat premiului mi-aș fi dorit să vin la laborator fără să mai fiu chemată la televiziuni sau de presă, însă, poate, acest lucru a ajutat niște copii să fie mai interesați de chimie. Cei doi copii ai mei au început să devină foarte interesați și mi-au spus: Dar tu ce faci, te rog să ne explici ce faci?!”, a mărturisit Raluca van Staden în cadrul celei mai emoționante ediții a emisiunii PORTRET.
“Pe unde iese vorba iese sufletul”, spune Raluca, făcând din această expresie un crez de viață. “Lucrând pe acest principiu, că pe unde îmi iese vorba îmi iese și sufletul, eu nu am putut publica lucrările până ce nu am fost sigură pe ceea ce spun”, a mărturisit cercetătoarea.
Cercetările și senzorul cu care a luat premiul de la Geneva au reprezentat doar începutul. De atunci, echipa ei de cercetare a găsit peste 100 de senzori. Însă aparatul trebuie pus pe masa medicilor, nu direct în mâna pacientului, pentru că nu este ușor să primești un asemenea diagnostic.
“Avem un aparat funcțional și sperăm să aplicăm cât de curând pentru omologarea și autorizarea lui. Cu el am salvat niște vieți în laborator. Este în faza de tatonare și de îmbunătățire, de perfecționare”, spune Raluca van Staden.
Echipa de cercetători condusă de Raluca van Staden a încheiat un parteneriat cu UMF București care să permită validarea metodelor, și au putut face astfel cercetări pentru cancerul pulmonar, care nu are, deocamdată, o metodă de scanare eficientă. Trei vieți au fost astfel salvate, printr-o diagosticare precoce a unuia dintre cele mai dramatice diagnostice.
La întrebarea “Ce ți-ai pus în bagaj?”, Raluca a răspuns: „pregătirea solidă științifică și profesională și pianul, care m-a învățat că trebuie să repeți de 1000 de ori, pentru ca atunci când ieși pe scenă să ai tăria să-ți susții proiectul în fața întregii lumi și să spui că asa este”.
Motto-ul Ralucăi van Staden? “Tot ceea ce fac să fac bine”, ne-a spus în cadrul unei noi ediții a emisiunii PORTRET.