I like print – de ce îmi place printul

Stăm toată ziua pironiţi la calculator, ce muncim e pe mail, trimitem şi primim mailuri toată ziua, facem curat în mail, ştergem din spam şi din trash.

Unii sunt chiar captivaţi şi subjugaţi de mediul on-line. Sunt dependenţi, nu pot trăi, trebuie să fie conectaţi. Există şi reclame care te îndeamnă: Fii conectat! Creează o necesitate pe care nu o ai, dar totodată ajungi să crezi că o ai. Şi timpul în mintea ta se accelerează în ritmul postărilor fără sens.

Avem acum şi totul pe telefon, reţelele de socializare sunt la un buton distanţă, le duci cu tine peste tot. Filmezi cu telefonul imaginea de lângă tine şi în secunda doi e pe net, pe facebook, twitter, etc.

Televizorul nici nu mai ştii câte programe numără, fără un ghid nu te mai poţi descurca demult, la noroc nu mai merge, trebuie să ştii ce buton apeşi şi la ce oră ca să fii cât de cât mulţumit. Dacă nu, eşuezi în talkshow-uri interminabile care toacă mărunt aceleaşi ştiri, pe toate canalele, uneori şi cu aceeaşi oameni, ca să ne intre bine în cap, sau în filme cu poveşti neverosimile, sau în emisiuni pentru femei atât de puerile că te simţi aiurea că faci parte dintre ele.

La sfârşitul zilei, eşti epuizat. De gălăgie, de ştiri şi stresuri inutile, care nu sunt ale tale. Te simţi direct vinovat că rata de absorbţie a fondurilor europene nu e suficient de mare, că românii fură, că nu pot, că nu ştiu, că sunt şi suntem nişte hoţi…

“Mintea se construieşte în linişte”, spunea scriitorul Vasile Andru, vorbind în preajma Sărbătorilor de Paşte. Iar liniştea se construieşte şi ea de către noi înşine, scoţând televizorul afară din dormitor, dând telefonul pe silenţios, şi deschizând o carte sau o revistă de calitate.

Printul poţi să îl închizi când vrei, ca să mai meditezi la o idee, sau pur şi simplu, să îţi urmezi un gând răzleţ. În print tu alegi, cu privirea, ce vrei să citeşti, unde vrei să te opreşti şi cât să stai. Hârtia nu luminează, şi cele mai noi dispozitive, cărţile electronice, tot asta îşi propun. Deci e bine să nu lumineze.

Printul nu strigă la tine cu câte-un pop-up insistent şi enervant pe care nu poți să-l închizi. Printul nu îţi bagă în ochi un titlu senzaţional ca să îl accesezi şi să vezi că materialul e subţire, nedocumentat, sau chiar nu are nicio legătură cu titlul. Printul îţi arată titlul şi mai jos şi conţinutul, şi semnătura. E mai onest, mai sigur, mai credincios. Dacă e greşit ceva, greşeala e acolo, manent. Scripta manent! Se vede şi peste zeci de ani, cum regăsim ziarele care îl proslăveau ditirambic pe Ceauşescu.

Printul îşi asumă semnătura, exclusivitatea.

Dau like la print!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *