Peste 150 de medici de familie au fost prezenti la prima ediție a Zilei Spitalului Balneo Med Center, pe 17 iulie, la Rm. Vâlcea, eveniment la care am avut onoarea de a fi moderator și la care au fost prezenți președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, și președintele Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, Vasile Cepoi.
Evenimentul a fost deschis de gazda noastra, dl Nicolae Sofianu, care, și în urma unei experiențe personale, a ridicat în inima Olteniei un spital modern, nou-nouț, destinat recuperării medicale, un segment de care care pacienții din România au extrem de multă nevoie.
Referitor la semnarea contractelor cost-volum pentru tratamentul fără interferon pentru hepatita C, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea, a precizat: “Pot să vă spun că sunt nu pe ultima sută, ci pe ultimii metri și dacă cineva nu ne mai pune piedică probabil că putem să anunțăm”. El a punctat că tratamentul interferon free va fi acordat pacienților cu F IV, cei care sunt în cea mai gravă stare și care nu mai au o altă variantă terapeutică. “Vrem să dăm tratamentul fără interferon celor cu F IV, care nu au o altă variantă terapeutică, o altă șansă, pentru că nu putem da totul dintr-o dată și nu mi se pare normal ca atunci când mai ai o variantă să nu te gândești și la cel care chiar nu o mai are”.
De la 1 august cardul de sănătate și diferite onlinepariuri pentru toată lumea este programat să devină singurul instrument pe baza căruia să fie decontate serviciile furnizorilor de servicii de sănătate. Referitor la eventuala amânare a acestui moment, președintele CNAS a spus că acest lucru nu ar rezolva problemele. “Vine cu siguranță și un moment când vom folosi doar cardul sau adeverința înlocuitoare. Dacă este 1 august – si eu îmi doresc să fie 1 august – sau dacă nu este 1 august, probabil că problemele vor fi aceleași, și la 1 august și la 1 octombrie, pentru că fiecare lasă pe ultima zi”, a punctat Vasile Ciurchea la reuniunea cu medicii de familie din jud. Vâlcea.
Economiile care se obțin vor permite creșterea numărului serviciilor, decontarea la valori mai apropiate de realitate și stimularea calității în servicii. “Cardul nu face altceva decât să pună o ordine. Și în ceea ce dvs. ca furnizori faceți, și în ceea ce noi plătim. Dacă decontăm doar serviciile realizate, probabil că în loc de 3 servicii acordate până acum vom putea deconta 4 sau 5, ceea ce înseamnă un plus. Sigur că ne vom gândi în perioada următoare și la o cuantificare cât mai aproape de realitate a serviciilor – atunci și satisfacția pacienților va fi altfel, pentru că cei care oferă servicii de calitate vor fi motivați în a le oferi. Principiul meu e să creez o transparență, o egalitate de șansă pentru toată lumea. Dar trebuie să fie o concurență reală, o concurență în calitate, și nu în cine ajunge primul”, a punctat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.
În Județul Vâlcea mai sunt 1000 de carduri încă nedistribuite, dar acest lucru intră în firesc, deoarece ar putea fi persoane plecate la muncă în străinătate. “La București, cetățeni care nu au primit cardul acasă au venit la Casă, noi am identificat cardul, apoi au primit un sms să vină să îl ridice. Sunt 14.000 de carduri pentru care oamenii au stat la coadă, și-au pierdut din timp și acum nu vin să le ridice”, a punctat președintele CNAS.
“Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor va deveni de luna viitoare – cel mai târziu – Autoritate Națională de Management al Calității în Sănătate, extinzându-ne activitatea asupra tuturor categoriilor de servicii medicale, pentru că nu putem vorbi de calitate în sistemul de sănătate dacă acest concept nu este implementat la toate nivelurile asistenței medicale”, a spus Vasile Cepoi, președintele Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. El a precizat că în perioada următoare vor fi create standardele de raportare, urmând deci să fie acreditați toți furnizorii de servicii de sănătate, inclusiv medicii de familie.
Într-un dialog deschis, medicii de familie și specialiști prezenți au semnalat problemele cu care se confruntă, una dintre cele semnalate fiind necesitatea unificării bazelor de date – de la sănătate, pensii, fisc, evidența populației – pentru că multe dintre erori vin din lipsa de corelație între informațiile din bazele de date existente.
Evenimentul a adus aproape de medicii de familie din Oltenia, cei care implementează reforma, pe reprezentanții administrației, astfel încât viziunea acestora să fie cât mai bine conectată cu situația reală, cu scopul ca rezultatele să fie creșterea calității serviciilor medicale, în beneficiul pacienților, dar și pentru recompensarea celor care “furnizează” calitate în sănătate.