custom media, content marketing

Pentru că sunt jurnalist și jurnalist de business am căutat o legatură între tema ediției Speakers Club – Marketing insights – și jurnalism și m-am decis să prezint un concept de dată mai recentă care se numește content marketing sau marketing de conținut, cum am spune în română. Există de fapt mai multe denumiri – custom media sau customer media, media personalizată, branded media, etc.

Fiecare dintre noi a zburat cu avionul mai recent sau mai demult. Și mulți dintre noi au deschis în timpul zborului revistele din spatarul scaunului din față. Ei bine, au fost primul exemplu de custom media, media personalizată, concepută pentru a forma și consolida relația dintre sponsor și client. Revistele sponsorizate de companiile aeriene sunt si au rămas un exemplu de custom media, care se adresează unei clientele specifice, bine definite – pasagerii, cititorii.

Definiție. Custom media este un termen de marketing destinat producerii de conținut pentru a promova produsele, brandul unei companii, pentru a sublinia calitățile unor produse și de a arăta cum vin în întâmpinarea satisfacerii unor nevoi ale consumatorilor. Bineînțeles, custom media se poate referi la producția de media de variate tipuri – print, on line, audio, video, evenimente.

Funcții. Practic, prin content marketing construiești încredere încă dinainte ca potențiații tăi clienți să aibă nevoie de soluțiile/ produsele tale. Apoi, construiești reputație firmei tale, brandului firmei tale. Și, nu în ultimul rând, construiești nevoia clienților pentru produsele tale, chiar înainte ca aceștia să o conștientizeze.

Strategia de conținut. Deci, care e strategia ta de conținut? În primul rând, trebuie să o definești. Să faci un plan cuprinzător pentru a-ți comunica brandul. Stabilește scopul, mesajele cheie, publicul pentru fiecare canal prevăzut și modul în care aceste canale conlucrează pentru brandul tău.

Canale. Există o varietate de canale prin care poti ajunge la consumatori – site-ul companiei, newslettere, social media, comunicate de presa, știri, chiar implicarea în campanii sociale – toate sunt sau pot fi instrumente de content marketing.

Dar… cine scrie pentru toate aceste canale? Și, mai ales, cum putem să fim eficienți, astfel încât să alocăm cât mai puține resurse și să obținem cât mai multă valoare adăugată.

Iată câteva idei:

De multe ori se fac in house – poate fi o soluție pentru unele companii, mai ales dacă există salariați care pot susține și aceste aspecte. Alteori, se folosesc companii specializate de content marketing. Ei scriu, bazându-se pe toate regulile jurnalistice, astfel încât să consolideze, prin conținut, brandul firmei sau al produsului. Unele companii și-au făcut propriile reviste print – și avem și la noi unele exemple, ca de exemplu lanțurile de farmacii și unii furnizori de sănătate privați care au propriile reviste. Dar ce faci dacă nu poti susține o revistă print sau online pentru a-ți promova produsele sau pentru a-ți consolida brandul. Și atunci, ce poti face?!

  • Ai grijă la site – este oglinda ta și toți te vor verifica întâi în online. Aici nu-ți poți permite nicio greșeală.
  • Oferă sfaturi clienților și potențialilor clienți – despre cum să faci o achiziție, de exemplu, la ce să te uiți, etc.
  • Folosește Social Media – daa, toată lumea e acolo. Chiar dacă un post nu atrage atenția tuturor, poate atrage atenția cuiva.
  • Refolosește conținutul, modifică-l și declină-l pe mai multe medii – un articol de cel puțin 1500 de cuvinte poate fi fundația programului de marketing de pe site-ul propriu, dar poate fi și spart în mai multe post-uri pe FaceBook sau Twitter.
  • Folosește printul, care începe să fie revalorizat: este relevant, creează awareness, poate sublinia calitățile produselor tale. Studile au arătat că un citittor petrece în medie 45 de minute cu o singură revistă printată, ceea ce este cu mult mai mult față de cât petrece pentru a citi o postare pe FB.

Și, la final, un lucru extrem de important, poate cel mai important! Nu uita că marketingul de conținut nu înseamnă nimic dacă brandul promis nu livrează valoare adevărată pentru clienții tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *